dubrovnik

O Hrvatskoj

POLOŽAJI
Hrvatska je jadranska srednjoeuropska zemlja. Smještena je između Slovenije na zapadu, Mađarske na sjeveru, Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine na istoku, dok ju Jadransko more dijeli od susjedne Italije. Ovakav povoljni geografski položaj, te dobra prometna povezanost, olakšat će Vam dolazak do njezinih mnogobrojnih destinacija, te prekasnih plaža kristalno plavog i čistog Jadranskog mora.

POVRŠINA
Hrvatska država ima površinu kopna od 56.538 km2, a obalnog mora oko 31.900 km2. Hrvatski je Jadran najbliže toplo more za mnoge Europljane, te je ujedno i jedno od najljepših. Morska obala, uključujući otoke duga je 5.700 km i jedna je od najrazvedenijih obala Sredozemlja, te sa svojih 1.185 otoka, otočića i hridi s pravom brani svoj naziv zemlje tisuću otoka. Najveći otoci su Krk i Cres.

STANOVNIŠTVO
U Hrvatskoj prema zadnjem popisu živi 4.437.460 stanovnika. Većina stanovnika su Hrvati, dok najbrojnije manjine čine Srbi, Bošnjaci, Albanci, Slovenci, Mađari, Talijani i Česi.

DRŽAVNO UREĐENJE
Hrvatska je višestranačka parlamentarna republika.

GLAVNI GRAD
Glavni grad je Zagreb sa 779.145 stanovnika te je gospodarsko, prometno, kulturno i akademsko središte Hrvatske.

KLIMA
U Hrvatskoj postoje dvije klimatske zone. U unutrašnjosti prevladava umjerena kontinentalna klima, djelomice i planinska, dok područjem uzduž jadranske obale vlada ugodna mediteranska klima s mnogo sunčanih dana i temperaturom mora koja u ljetnim mjesecima ne pada ispod 20 ∞C. Ovakva ugodna klima pogoduje cjelodnevnom uživanju u blagodatima jadranske obale. Prosječna temperatura u unutrašnjosti: siječanj 0 do 2∞C, kolovoz 19 do 23∞C; prosječna temperatura u primorju: siječanj 6 do 11∞C, kolovoz 21 do 27∞C; temperatura mora zimi je 12∞C, a ljeti oko 25∞C
Vremenska prognoza

POVIJEST HRVATSKE
Iako se Hrvatska razvijala pod utjecajem mnogih europskih kultura, dala je svoj jedinstveni obol povijesti Europske civilizacije. Hrvatska je bila okupirana od strane Rimljana, Ilira i slavenskih plemena. Svi su oni ostavili traga u razvoju i kulturi zemlje. Nakon drugog svjetskog rata, Hrvatsku vodi Tito. Nakon njegove smrti ranih osamdesetih, uvodi se novi politički sustav u državi koji rezultira krahom ekonomije kasnih osamdesetih prošlog stoljeća.

Poput mnogih zapadnoeuropskih država, Hrvatska je osnovana na ruševinama Rimskog carstva. Hrvatska je svakako jedinstvena na samo zbog svog kristalno plavog mora, već i zbog svoje tisućljetne kulturne tradicije. Vjeruje se da su Hrvati slavenski narod koji su migrirali iz Ukrajine i nastanili se na današnjem podrucju tijekom 6. stoljeca. Hrvatska granici sa Slovenijom na sjeverozapadu, Mađarskom na sjeveroistoku, Srbijom na istiku, Crnom Gorom na jugoistoku i Bosnom i Hercegovinom ja jugu. Obalu Hrvatske oplahuje Jadransko more. Upravo je Jadran koljevka starih civilaizacija na ovome podrucju.

Radi pružanja boljeg korisničkog iskustva stranica koristi kolačiće. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku.