stari grad varaždin

O Varaždinu

Grad Varaždin nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske na desnoj obali rijeke Drave. Nadmorska visina grada varira izmedu 169 i 173 metra. Srednja godišnja temperatura je 10∞C, a prosjecna vlaga je 78%. Grad se nalazi uz rijeku Dravu, u plodnoj aluvijalnoj ravnici koja se spušta prema Dravi u smjeru jugozapad sjeveroistok. Prema jugu ravnica se lagano uzdiže u Haloze i Varaždinsko Topličku goru. Svojom prirodnom regijom nalazi na graničnoj trodjelnici Štajerske, Međimurja, Zagorja i gornje Podravine.

Grad Varaždin glavni je grad Varaždinske županije jedne od najstarijih u Hrvatskoj. Županija obuhvaća sjeverozapadni dio Hrvatske. Prostire se na povröini od 1247 km2 na kojoj, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, živi 183.730 stanovnika, po čemu je ovaj kraj jedan od najnapučenijih u Hrvatskoj.

POVIJEST

Varaždin se prvi put spominje u 12.st pod imenom Garestin, a poznat je kao prvi hrvatski kraljevski grad. Ovdje je godinama zasjedao Hrvatski sabor, te je bio važno crkveno sjedište u kojem se nalazio Varaždinski arhidakonat. Grad Varaždin doživljava svoj jaći procvat u 18.st. kada postaje sjedište banske vlasti i glavni grad Hrvatske, da bi godine 1776. grad zadesio veliki požar u kojem je skoro cijeli izgorio i većina kulturnih zdanja i gradskih vrijednota je nestalo. Nakon toga vlast se seli u grad Zagreb i time prestaje veliki znacaj Varaždina kao hrvatskog kraljevskog grada.

Važno razdoblje za grad Varaždin i Hrvatsku uopće je doba reformacije kada pod velikim kulturnim utjecajem kojeg donose Isusovci se grade samostan i uvodi gramatika i jezik u škole. S obzirom na burnu i bogatu povijest, Varaždin je danas riznica hrvatske kulture i jedno od najatraktivnijih mjesta u unutrašnjosti Hrvatske.

ZNAMENITOSTI

Utvrda Stari grad
je povijesna građevina iz doba renesanse koja je danas upisana je u Registar spomenika kulture u Hrvatskoj i predstavlja jednu od najvrijednijih utvrda u Hrvatskoj. Ovo je vrijedno kulturno dobro koje oduševljava svojom pojavom i izgledom, a u njoj se danas nalazi zbirka Gradskog muzeja Varaždina.

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije
barokna građevina od velikog kulturnog značaja, a predstavlja mjesto u kojem se svake godine održavaju Varaždinske barokne večeri. U povijesti je ovo mjesto bilo obitavalište Isusovačkog i Pavlinskog reda, da bi 1997. godine dobilo titulu katedrale, jedne od najljepših u hrvatskoj unutrašnjosti.

Župna crkva sv. Nikole
Sveti Nikola je zaštitnik grada Varaždina čiji se kip i djelo čuvaju u župnoj crkvi sv. Nikole. To je predivna građevina iz doba baroka u kojoj se nalazi različiti detalji graditeljstva tog doba poput lađa koje krase barokni oltari, te nekoliko zanimljivih kipova zaštitnika grada.

Kuća Ritz
je jedno od najlijepših srednjevjekovnih građevina kontinentalne Hrvatske koje je i ujedno najstarija očuvana građanska kuća u Varaždinu. Na glavnom kamenom nadvratniku se nalazi uklesani natpis s godinom 1540.

Palača Patačić
ova predivna palača veličanstvenog izgleda je jedno od najljepših djela arhitekture rokokoa, a spada u vrijedna djela kulturne baštine Vraždina, ali i Hrvatske općenito. Ukrašena je različitim detaljima koji joj daju poseban šarm, i sada, ali i u doba kada je u njoj bio dom jednog od najpoznatijih grofova tog vremena i mjesto društvenog života tadašnjeg Varaždina.

ZNAČAJNE TURISTIČKE MANIFESTACIJE

Festival animiranog filma – Svibanj
Gourmet Varaždin – Lipanj
Dani suvremenog plesa – Lipanj
Dani hrvatskog performansa – Lipanj
Ljeto u Varaždinu – Srpanj/kolovoz
Špancirfest – Kolovoz
Varaždinske barokne veceri – Rujan
Trash Film Festival – Rujan
Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam – Listopad
Advent u Varaždinu – Prosinac

Uživajte u umjetničkim i arhitektonskim porukama prošlosti

Očuvana barokna urbana cjelina bogata je spomeničkom i umjetničkom baštinom, šetnja ulicama grada otkrit će vam brojne palače, vile, najstariju gradsku vijećnicu u Europi, upoznati vas sa cimerima koji su nekad označavali djelatnost pojedine trgovine ili bili zaštitni znak pojedinog obrtnika, ispričati legende.

Varaždin se gradio stoljećima i različiti stilski utjecaji, moda pojedinih povijesnih razdoblja, ali i želje investitora stvorile su zanimljiv i pomalo neobičan sklad flore i faune, mitskih životinja i neobičnih znakova na fasadama kuća i palača u povjesnoj jezgri.

Ako ste zaljubljenik u sakralnu umjetnost i arhitekturu, Varaždin vam otrkiva bogatstvo jedanaest crkava, tri samostana, katedralu, a kao dobar vodić na tom putu može Vam biti brošura Put anđela.

Varaždinske crkve zapravo su i najbolji početak tog po mnogo čemu jedinstvenog obilaska grada. Obilaska sa sjajem varaždinskog baroka. A glasnici tog baroka su anđeli.

Osim u crkvama ovo srednjeeuropsko, zavodljivo i razigrano povijesno razdoblje otkrivat ćete u šetnji starogradskom jezgrom na pročeljima i ulicama.

Strossmajerovo šetalište (kompleks Starog grada), šetalište Vatroslava Jagića, Park Ivana Pavla II, Park za mlade i nezaobilazno Varaždinsko groblje kao izvanredan primjerparkovne arhitekture, neka budu vaš zeleni intermezzo šetnje gradom.

Iskušajte svoju spretnost i kreativnost

Posjetite Trg tradicijskih obrta, nasuprot Uršulinske crkve, u tom varaždinskom kutku osjetite duh tradicije grada i upoznajte neke od vještina stvaralaštva: kod klobučara ušminkajte vlastiti ili kupite novi šešir. Tkalja će vam pokazati kako od konca nastaje platno, a od platna različiti uporabni predmeti. Medičar ce vaš dan učiniti još slađim, a svojim umjetničkim i kulturnim vrijednostima pažnju će vam sigurno privući i ostali brojni predmeti rukotvorina.

Varaždinsku svakodnevnicu najbolje ćete upoznati posjetite li Gradsku tržnicu, poznatiju kao Varaždinski plac ili pak, zavirite li u intimu varaždinskih dvorišta i osluhnete njihovu priću. Ako ste za svoj dan u Varaždinu odabrali subotu onda se u 11.00 sati nađite na Korzu te ispred Gradske vijećnice prisustvujte ceremonijalu izmjene Gradske straže i Purgara.

Ovisno o interesima, razgled grada upotpunite

-razgledom muzejskog postava u Starom gradu i kulturno povijesni odjel Gradskog muzeja Varaždin čuva značajne povijesne dokumente, vrijedne zbirke cehova, oružja, kamenih spomenika, stakla, keramike, satova dok šetnja kroz dvadesetak soba uređenih u različitim stilovima prošlih razdoblja vraća duh prošlih stoljeća i upoznaje s načinom ondašnjeg življenja

-posjetom Entomološkoj zbirci Svijet kukaca, jedinstvena europska izložba u palači Herzer koja posjetitelju otkriva čudesan djelić prirode

-posjetom Muzeju anđela – nakon gotovo tri desetljeća slikanja karakteristicnog motiva anđela u baroknom ozračju i umjetničkog rada pod geslom Varaždin – grad u kojem anđeli spavaju, slikar Željko Prstec u svom je rodnom gradu uredio dom za vlastita, ali i djela drugih umjetnika na temu duhovnog i anđeoskog svijeta. Anđele ovog umjetnika susreli ste zasigurno i u šetnji gradom, a ako vam je slučajno promaklo, zaustavite se uz Franjevačku crkvu i zavirite što rade oni u Anđelinjaku.

Radi pružanja boljeg korisničkog iskustva stranica koristi kolačiće. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku.